От екипа на Facebook се нароиха стартъпи

Най-успешният стартъп за това десетилетие – Facebook – вече е на шест години и очаква своето предстоящо първично предлагане на ценни книжа. Но какво става в самата компания? Някои от най-ранните служители на социалната мрежа, спомогнали за нейния успешен старт, зарязват своите стабилни работни места, безплатна храна и редица други привилегии, за да създадат свои собствени бизнеси.

Дъстин Московиц, 26 годишният съосновател на социалната мрежа, който от самото начало е бил до нейния собственик Марк Цукербърг и дори са споделяли една стая в Харвард, вече напусна позицията си в техническия отдел. Московиц е решил да създаде нова компания, наречена Asana, която ще разработва софтуер за сътрудничество между служители и работници по различни проекти.

Друг от съоснователите на социалната мрежа – Крис Хюгс, който също е на 26 години, стартира Jumo, социална мрежа за „хора, които искат да променят света“. Дейв Морин, бивш главен мениджър по развитие на платформата, е в процес на създаване на фирмата Path, докато Адам Ди Анджело, който до скоро беше главен технологичен директор във Facebook и друг от водещите технически специалисти Чарли Чийвър стартираха сайта за въпроси и отговори Quora.

Общо около десет стартъпа могат да бъдат проследени обратно до екипа, създал Facebook преди няколко години. Това обаче не е феномен, засегнал само компанията на Марк Цукербърг. В много от големите онлайн компании, включително Google, Yahoo! и eBay, най-ранните служители първи напускат кораба в желанието си сами да постигнат успех, сравним с този на шефовете си.

В Силициевата долина дори съществува названието „PayPal Mafia“, описващо бивши служители на едноименната компания за онлайн разплащания, които са стартирали редица успешни стартъпи, включително YouTube, Slide и Yelp. Предприемачите, излезли от редиците на Google, пък се наричат сред онлайн средите в САЩ „Xooglers“. Затова не е чудно, че Дейв Морин вече има готово наименование за групата, напуснала Facebook: Facebook Society.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *