В София се проведе първият Европейски форум на Местните инициативни рибарски групи. Събитието е първо от подобен мащаб, организирано в областта на сектор „Рибарство” и в него участват над 130 представители от различни страни-членки на ЕС. Сред официалните гости на откриването бяха Стефанос Самарас, началник отдел „Структурни мерки” в Главна дирекция “Морски въпроси и рибарство” към Европейската комисия и Пол Сото, директор на ФАР-НЕТ „Европейска мрежа на рибарските групи”.

“Българското правителство е ангажирано с проблемите на рибарския сектор и в тази връзка има политическа воля да бъде активен и полезен партньор не само на заетите в този бранш, но и на Европейската комисия и в частност на Генерална дирекция „Морски въпроси и рибарство”, заяви по време на откриването на форума зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който откри конфренцията.

Той подчерта, че бъдещето на рибарството и аквакултурите у нас е тясно свързано с изграждането на Местните инициативни рибарски групи, защото чрез тях може да се осигури устойчиво развитие на рибарските области и съответно подобряване качеството на живота в тях. „Убеден съм, че с реализирането на стратегиите на Местните инициативни рибарски групи и усвояването на евросредствата може да се промени облика на рибарския бранш”, допълни още зам.-министър Цветан Димитров. В заключение той увери участниците в срещата, че в лицето на Министерство на земеделието и храните имат подкрепа за формирането на устойчив рибарски сектор.

По време на форума изпълнителният директор на ИАРА връчи сертификатите на първите три официално признати Местни инициативни рибарски групи в България. Това са МИРГ Шабла-Каварна-Балчик; МИРГ Батак-Доспат-Девин и МИРГ Главиница-Тутракан-Сливо поле.  Явор Недев заяви, че с признаването на първите местните инициативни рибарски групи у нас, браншът отбелязва напредък и наваксва закъснението. Той подчерта, че от първоначално планираните по програмата за създаване четири местни инициативни рибарски групи в страната ще се създадат 6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *