Нанотехнологиите, известни още като молекулярен инженеринг, представляват нов научен сегмент, в чиято основа е обработката на материята атом по атом. Това позволява създаването на нови материали, които притежават уникални свойства, по-малки транзистори за изчислителната индустрия, както и нови покрития за облекло, превозни средства, битова електроника и др.

Промяната на материята на молекулярно ниво обаче все още е нова територия за учените и това предизвиква нарастващо безпокойство сред някои обществени организации, още повече, че продуктите на нанотехнологията вече са на пазара от години, но науката все още не може да кажа със сигурност какви рискове за здравето и околната среда крият те.

А само преди броени дни (на 21 декември) американската коалиция Групи за безопасност на потребителите заведе и първото съдебно дело, свързано с рисковете от нанотехнологиите. То е срещу щатската Администрация по храните и лекарствата (FDA), а ищците настояват тя да отговори на петиция, подадена от тях още през 2006 година и останала без отговор. Коалицията включва организации като International Center for Technology Assessment (CTA), Friends of the Earth, Food and Water Watch, Center for Environmental Health, ETC Group и Institute for Agricultural and Trade Policy.

„Нано означава много повече от тънък. Означава материали, които имат капацитета да бъдат фундаментално различни. Въпреки това все повече нови наноматериали се продават, интегрирани в нови потребителски продукти всеки ден, докато FDA не предприема нищо“ – обяснява пред американски медии юристът Джордж Кимбрел, който защитава неправителствените организации. Според него забавената реакция на държавното ведомство поставя потребителите и околната среда в риск.

Самата петиция, подадена от организациите, според тях включва научни доказателства за рискове, свързани с неочакваната токсичност и новите свойства на някои наноматериали. Активистите препоръчват и мерки за защита на потребителите, включително специални етикети, означаващи продуктите с наноматериали, както и тестове на тяхното влияние върху здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *