През последните две години качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко е станало много по-добро в сравнение с това, което е било през 2009 г. Това става ясно от резултатите от независимото изследване на бяло саламурено сирене и кисело мляко, които днес бяха обявени на пресконференция в Министерство на земеделието и храните. Проучването е направено по поръчка на Българската асоциация „Активни потребители”, съвместно с УНСС.

„Изследването доказва, че българинът вече яде наистина качествени млечни продукти и успяхме да върнем на трапезата традиционния български вкус”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той припомни, че при подобно изследване преди две години само в един продукт бе намерена българската бактерия „лактобацилус булгарикум” и нямаше сирена, което въобще да се доближават до стандарта. Днес изследването доказва, че повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта БДС, дори да не са произведени по него, тъй като той е доброволен.

По проекта са изследвани 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването.  На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *