21 предприятия от хранително – преработвателния и горския сектор ще получат 23.6 млн. лв. субсидии по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

 

Бенефициентите са кандидатствали по осем от секторите на мярката, като най-много – четири – са заявленията в сектор „Зърнени, мелничарски и нишестени продукти”. Одобрени са разходите им за строително монтажни работи и закупуване на технологично оборудване.

 

Други три предприятия, кандидатствали в сектор „Гроздова мъст, вино и оцет”, ще получат финансиране за купуването на модули, бъчви и машини за производство на бяло и червено вино, а един проект е за оборудване на винарска изба. Ще бъдат субсидирани и две предприятия, произвеждащи мляко и млечни продукти, включително биволско и козе сирене, извара и кашкавал.

 

От горската промишленост субсидия ще получат две предприятия – за производство на дървен чипс и енергийни трески. Единият проект предвижда закупуване на технологично съоръжение за производство и транспортиране на енергийни трески от дървесна биомаса, а другият – закупуването на оборудване за раздробяване на дървени трупи. Останалите одобрени проекти са на предприятия за производство на технически култури, месо и месни продукти и други. Близо 1.8 млн. лева ще получи предприятие за преработка на билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *