Българската агенция по безопасност на храните ще има приоритет тази година да проверява кухните в ресторантите и хотелите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на отчета за първата година на БАБХ.
„Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини“ – каза още той в типичния си стил. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.
Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Те трябва да спазват хигиенните норми. Акцентът ни през тази година ще бъде да продължим да налагаме стандартите на храните, добави той.