29 акта за административни нарушения са издали на заведения и магазини в морските курорти представители на областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Бургас и Добрич, научи NewBusiness.bg от Министерството на земеделието и храните. Проверките ще продължат до края на летния сезон.
В периода 20 юни – 24 юни инспекторите са извършили общо 398 проверки в обекти от търговската мрежа и общественото хранене, времнни и сезонни обекти, както и туристически обекти, предлагащи оферта тип „all inclusive“. Общият брой на издадените предписания е 37. Бракувани са 276 кг. храна.
При проверка на ресторант в комплекс „Златни пясъци“ е открито 18 кг. конско месо без необходимата здравна и идентификационна маркировка. Месото е бракувано и ще бъде унищожено.
Най-честите нарушения са свързани със съвместно съхранение на различни групи храни, некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, непредставяне на необходимите документи при поискване, липса на контролни термометри в хладилните витрини, неправилна етикетировка, реализация на храни с изтекъл срок на годност, пропуски при заверката на личните здравни книжки, липса на работно облекло на персонала в обекта, лоша текуща хигиена.