С близо 8 на сто е нараснал износът на българско вино през 2011 г. в сравнение с 2010 г., сочи доклад на министъра на земеделието и храните за състоянието и извършения контрол в лозаро-винарския сектор през миналата година. По данни на НСИ експортът е бил 65 636 495 л при 60 497 586 л през 2010 г.

 

Най-голям дял в структурата на износа заема Русия, където износът за 2011 г. е 26 369 766 литра. Общото количество на произведените спирт, дестилати и спиртни напитки през м. г. е 89 847 071 л., а са внесени 12 850 293 л.

 

Докладът посочва, че количеството на преработеното грозде през 2010 г. е 157 945 т. Количеството на произведеното вино за реколта 2011 г. е 1 049 797 хектолитра, от които 437 315 хектолитра са бяло и 612 482 хектолитра – червено вино. Количеството на произведената мъст е 48 437 хектолитра. Съхраняваното вино е 1 074 049 хектолитра, от които 734 521 хектолитра червени вина и 339 528 хектолитра бели вина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *