Отваряне на заведение – подготовка на кухнята, кои са най-важните уреди за всяко заведение

 

Всеки клиент желае да получи перфектната поръчка, но не всеки иска да бъде изненадан от менюто. Ако екстериора на Вашия ресторант изглежда приятелски и семеен, но предлаганите ястия се окажат от ранга на гурме кухня, клиентите трудно ще могат да се насладят на менюто. Концепцията при декорирането и обзавеждането на нов ресторант ще помогне на всеки само с един поглед да прецени каква храна предлагате и какво могат да очакват от Вас.

 

В случай, че все още не сте избрали концепция за новия си ресторант, запознайте се с някои от най-популярните идеи:

 

Морска храна

 

Ресторантите, фокусирани около подготовката и приготвянето на морски дарове, обикновено се причисляват към бързото хранене, защото са ограничени почти изцяло около печене и пържене, с малки изключения като ризото и прочие. Тези ресторанти са най-търсени през лятото и са любима дестинация по Черноморското крайбрежие. Понякога са Ви нужни само фритюрници, топла витрина, везна и няколко хладилници за риба и бира.

 

Луксозните ресторанти подхождат към морските дарове като към ценна суровина. Като започнем от императорските раци, едрите миди и стигнем до стридите върху настърган лед, там менюто е значително по-богато. Какъвто и бюджет да имате обаче, винаги ще сте зависими от сезона и от доставчиците си, тъй като е за предпочитане рибата и деликатесите да се доставят пресни.

 

Скара

 

Българската кухня би изглеждала по съвсем различен начин без своята скара – кебапчета, кюфтета, наденички, шишчета и пържоли. Ако скарата е само малка част от менюто Ви, електрическа скара (или на газ) ще Ви свърши работа. За по-сложни рецепти, изискващи месото да се готви в собствен сос, Ви трябва плоча, а за професионална скара – дървени въглища. Пържолите винаги изискват малко повече внимание и, като цяло, са по-официална храна. Уверете се, че имате подходящо вино и охладител. Ако държите на сосовете, нужен Ви е циркулатор. Алтернатива на скарата и задължителен елемент на класната кухня е конвектоматът, който не само може да се ползва от всеки, но и приготвя пържолите на перфектната температура, запазвайки сочността на месото и вкуса на подправките.

 

Семеен ресторант

 

Цените са разумни, привличат и много възрастни хора. Предлагат бързо обслужване и богато меню за широк кръг от хора. Кухнята е стандартна – с професионална печка, фурна, грил и фритюрник. Хладилниците и фризерите са по два, чиниите и чашите са еднотипни.

 

Етнически ресторант (китайски, японски, италиански и пр.)

 

Не е изненада, че главният готвач обичайно е представител на съответния етнос. Когато пренасяте кухнята на един народ, трябва да се съобразите с нейните традиционни техники. Уок за китайска кухня, тепаняки сладолед за тайландска кухня, уред за приготвяне и варене на паста и т.н. Нужни са Ви и подходящи чинии и купи, както и интериорен дизайн в съответния стил.

 

Пицария

 

Известните италиански пицарии имат малки, кръгли маси, ретро столове и бързо обслужване. Както и километрични опашки. За да извикате подобен интерес и към своя ресторант, Ви е нужно първокласно тесто и машина за втасване, отлични продукти, включително прясна моцарела, както и фурна за пици. Можете да избирате между единична и двойна, електрическа или на дървени въглища.

 

Пекарна

 

Макар да не покрива стандартните представи за ресторант, там се предлагат топли и студени напитки и, когато клиентите не бързат по работа, могат да седнат и да се насладят на хубавото време. Добрата пекарна има кухня с голямо количество плотове, неутрално кухненско оборудване, професионална фурна за тестени изделия, както и множество подвижни стативи за тави.

 

Бързо хранене

 

Може да бъде фокусирано върху традиционни български закуски – мекици, палачинки (катми), гофрети и понички, за които са Ви нужни обемни фритюрници, гофретници и плочи. Или да са фокусирани върху сандвичи и хамбургери, за които са нужни преси и витрини с метални контейнери. Друг път бързото хранене, а и ресторантите като цяло, предлагат готови сладкиши, торти, мъфини, еклери, тарталети, изложени във вертикални или хоризонтални витрини.

 

Професионално кухненско оборудване – Profekta Kitchen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *